Korzyści Stosowania Produktów Spożywczych z Marihuaną
Biorąc pod uwagę wszystkie dostępne obecnie żelki i ciasteczka z marihuaną, może się wydawać, że są one stosunkowo nowym wynalazkiem. Wierzcie lub nie, ale produkty spożywcze istnieją już od tysięcy lat, a ich początki sięgają tradycyjnego indyjskiego bhangu, aż po Mary Jane Rathbun’s – tak zwane Brownie Mary – domowe ciasteczka przygotowywane dla chorych na AIDS w latach 80. XX wieku.
Chociaż istnieją na rynku tak długo z wielu dobrych powodów, jakie dokładnie są zalety artykułów spożywczych z marihuaną w porównaniu z innymi produktami dostępnymi na rynku?
1. Produkty spożywcze z marihuaną są zdrowszą opcją spożywania marihuany.
Chociaż większość ludzi od razu myśli o paleniu w kontekście marihuany, nie jest to najzdrowszy wybór – szczególnie dla pacjentów stosujących medyczną marihuanę. Wykazano, że spalanie materii roślinnej oraz wdychanie gorącego dymu i substancji rakotwórczych ma niekorzystny wpływ na zdrowie układu oddechowego i może być szczególnie niepokojące dla osób cierpiących na astmę. Mimo że palenie konopi indyjskich jest znacznie zdrowsze niż palenie tytoniu, zapalenie dróg oddechowych może być dość niebezpieczne.
Produkty spożywcze stanowią bezdymną alternatywę dla osób, które chcą uniknąć potencjalnie szkodliwych skutków wdychania dymu z marihuany, jednocześnie ciesząc się wszystkimi korzyściami medycznymi, jakie ma do zaoferowania marihuana.
2. Łatwość spożycia.
Produkty spożywcze prawie nie pozostawiają śladów, co czyni je dyskretną i łatwą w transporcie metodą czerpania przyjemności z konopi indyjskich w porównaniu z paleniem lub waporyzacją.
Palenie wymaga użycia kilku narzędzi (przynajmniej zapalniczki) a palniki do dabbingu i inne skomplikowane urządzenia mogą być wręcz onieśmielające dla początkującego użytkownika konopi. Z drugiej strony korzystanie z produktów spożywczych jest łatwe, ponieważ wszyscy wiemy, jak jeść i pić.
3. Ich efekty są mocniejsze i trwają o wiele dłużej.
Kiedy palisz lub wapujesz marihuanę, kannabinoidy szybko dostają się do płuc i przedostają się przez krwioobieg, najpierw do mózgu, a następnie do reszty ciała. I odwrotnie, THC w produktach spożywczych przedostaje się przez przewód pokarmowy i jest metabolizowany w wątrobie, zanim przedostanie się do reszty organizmu. Dlaczego to jest ważne? THC jest przetwarzany w wątrobie i przekształca się w silniejszą formę THC zwaną 11-hydroksy-THC. Działanie tej substancji chemicznej zajmuje od 30 do 90 minut, a efekty utrzymują się od sześciu do ośmiu godzin. Ta forma THC jest również bardziej skuteczna w przekraczaniu bariery krew-mózg, zapewniając silniejsze i bardziej uspokajające doznania niż inne metody spożycia.
Pamiętaj, że rzeczywisty czas wystąpienia i długość efektów zależy od wielu czynników, w tym od wielkości dawki, ogólnej tolerancji oraz unikalnego metabolizmu i układu endokannabinoidowego użytkownika. Jeśli jesteś przyzwyczajony do palenie, zacznij od małej dawki i jedź powoli, aby uniknąć spożycia zbyt dużej ilości, nie dając organizmowi czasu potrzebnego na metabolizację produktu spożywczego.
4. Precyzyjne i spójne dawkowanie.
Prawdopodobnie słyszałeś przerażające historie o produktach spożywczych przygotowanych w domu! Wraz z ekspansją legalnych rynków w różnych krajach, licencjonowani producenci konopi sprzedają precyzyjnie dozowane produkty spożywcze w szerokiej gamie smaków, przepisów i profili kannabinoidowych. Kupowanie artykułów spożywczych w lokalnej przychodni jest proste i możesz mieć pewność, że za każdym razem będziesz cieszyć się takimi samymi wrażeniami.
Możesz także kupić oleje lub masło z konopi indyjskich, co pozwoli Ci precyzyjnie odmierzyć i przygotować produkty spożywcze z marihuaną w domu. Istnieją domowe przepisy na produkty spożywcze – dosłownie wszystko, co tylko przyjdzie Ci do głowy, w tym ciasteczka, słodycze, a także sosy sałatkowe, sosy do makaronów i wiele innych opcji.
5. Korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania marihuany.
Produkty spożywcze z konopi indyjskich oferują pacjentom marihuany wiele potencjalnych zastosowań medycznych i ulgę. Wśród wielu innych korzyści zdrowotnych pacjenci używają artykułów spożywczych z marihuaną do:
• Ulgi w bólu, w tym bólu przewlekłego, bólu neurologicznego i bólu całkowitego.
• Zmniejszenia objawów związanych z nowotworem i właściwości przeciwnowotworowe.
• Właściwości neuroprotekcyjne, pomagające zapobiegać napadom padaczkowym i skurczom mięśni oraz potencjalnie chroniące przed chorobami neurodegeneracyjnymi, takimi jak choroba Alzheimera.
• Zarządzanie objawami cukrzycy oraz kontrolowanie poziomu masy ciała i reakcji trawiennej.
• Leczenie stanów zapalnych i schorzeń, takich jak zapalenie stawów i fibromialgia.
Podsumowanie
Produkty spożywcze z marihuaną oferują wysoką moc, wygodną i precyzyjną metodę doświadczania korzyści marihuany!
0 komentarzy