Poradnik Gotowania Konopnych Serc

Opublikowane przez Maria Klepacz w dniu

Zachęcamy wszystkich do poznania serca konopnego, gdyż można gotować je przez podgrzewanie, opiekanie, pieczenie lub używać jako surowej polewy. Na pewno nikt nie pożałuje jak namoczy serca konopi, aby uzyskały miękką konsystencję do żucia i doda je do swoich ulubionych potraw. Z pewnością będziesz zadowolony, kiedy ich spróbujesz i poczujesz pewnego rodzaju rozkosz na podniebieniu.

Dlaczego są tak wyjątkowe serca konopne?, bo nie wymagają pozbawiania dużo czasu na mrożone czy choćby surowe mięso. Więcej, nie musisz martwić się o specjalne temperatury, naczynia czy narzędzia. Jeśli chodzi o wszelkiego rodzaju spożywanie konopni serc, możesz je najzwyczajniej złapać i iść. Serca są doskonałym substytutem w wielu przepisach które śmiało możemy wykorzystać w codziennej diecie. Niezależnie od tego, czy pieczesz, podjadasz, czy po prostu próbujesz wyjść rano na czas do pracy.

Co to są serca konopi?

Serca konopi stanowią miękki środek nasion konopi, posiadają specyficzny smak -ziemisty z posmakiem orzechów, który sprawdza się jako przekąska, ale także do łączenia gotowania naszych głównych dań. Serca konopne zawierają wiele korzyści zdrowotnych, ale są także doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega. Znajdują się właściwie w środku nasiona pod skorupką i pochodzą z rośliny Cannabis sativa. Tymczasem nie należą one do tej samej grupy, co wszystkie produkty CBD, o których w ostatnim czasie dużo się słyszy.

Serca konopi to łuskane nasiona rośliny przez co są takie wyjątkowe. Są gumowate, lekko orzechowe, niezwykle pożywne i niezwykle wszechstronne, jeśli chodzi o to, jak w czym je przygotujesz. A wszytko tu będzie zależało od Ciebie. Zatem zadając sobie pytanie czy potrafisz gotować z konopnymi sercami bądź pewien, że TAK. Serca konopne są w 100% bezpieczne co więcej są bardzo dobre. Idealne nawet do spożycia na surowo i prosto z torby. Z drugiej strony gotowanie z nimi to zupełnie nowe i wartościowe doznanie smakowe i odżywcze. Więc znajdą się osoby które zadadzą pytanie po co gotować skoro można je jeść na surowo, a dlatego, iż po ugotowaniu orzechowy smak serc staje się nieco bardziej widoczny. Uwierz na słowo te niewielki serca mogą tak zmienić czy choćby dodać nowych i smacznych smaków do nudnych starych przepisów.

Podobnie jak w przypadku zakupu zarówno surowych, jak i prażonych nasion słonecznika, używanie gotowanej wersji serc konopnych może być czymś, czego Twoje podniebienie nie będzie miało dość! Weźmy pod lupę na przykład prosty przepis na ciasteczka z masłem orzechowym…

Poniektórzy mogą chcieć dodać płatki owsiane do przepisu w celu uzyskania dodatkowego błonnika, smaku i konsystencji i tu możemy dodać zamiast tego dodanie serc konopnych. Ponieważ serca konopne uzupełniają już orzechowe ciastko, dodając błonnik i bogactwo dodatkowych składników odżywczych. Wykorzystanie serc w kuchni zmotywuje każdego do kreatywnego wymyślania posiłku. Fajną alternatywą może być po prostu włożenie ich do piekarnika i cieszenie się delikatną chrupkością i bardziej wyrazistą w smaku przekąską. Będziesz w stanie z łatwością zwiększyć wartość odżywczą, nawet potraw przechowywanych na deser.

Jak gotujesz z konopnymi sercami?

Jak już wyżej napisaliśmy serca konopne można podgrzewać, opiekać, piec lub stosować jako surową polewę. Serca to wszechstronny składnik, który można wykorzystać w wielu potrawach czy deserach. Istnieje wiele sposobów gotowania z konopnymi sercami, ale zależy to od przygotowywanego przepisu. Tu bez wątpienia możesz użyć serc konopnych jako głównego składnika, dodatku odżywczego, które da nam mnóstwo radości. Zaczniemy od samych nasion konopi, a następstwie ugotujemy z nich pełne wartości danie.

Metody gotowania serc konopnych

Najprostszym sposobem jest wrzucenie ich na patelnię o średnim ogniu. Zabierz serca, gdy zaczną zmieniać kolor na jasno złotobrązowy. Ogromną zaletą przyrządzania tej smacznej, samodzielnej przekąski jest to, że nie potrzebna jest dodatkowa ilość jakiego kol wiek oleju, ponieważ jest on źródłem oleju konopnego i samoczynnie się smaruje podczas gotowania. Pieczenie serc konopnych w zbyt wysokiej temperaturze może zniszczyć niektóre wartości odżywcze, takie jak kwasy tłuszczowe omega. Dlatego najlepiej opiekać je na kuchence, wolno i powoli, a nie w piekarniku. Możesz wykorzystać serca konopnego na surowo, podobne jak nasion lnu lub nasion chia.

Natomiast, jak dla mnie idealnie pasują do sałatek, płatkami owsianymi, płatkami zbożowymi, a nawet lodami. Pokarze, Ci jak można ulepszyć gotowanie wykorzystując do tego serca konopne. W ten sposób będziesz dodawać potężne składniki odżywcze, niezależnie od tego, czy celem jest dodatkowa konsystencja czy smak. Tu masz wolną rękę… Posyp, zmiel, upiecz lub po prostu ciesz się nimi na surowo. Nie pożałujesz, że Twoja kuchnia jest zaopatrzona w te małe piękności.


0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.


marihuana thc i konopie cbd w blogu highstore
Copyright © HighStore.PL