Działanie Flawonoidów
Flawonoidy w marihuanie – Czym są i jak działają?
Flawonoidy to związki fitochemiczne występujące w kwiatach, owocach i warzywach. Nie występują wyłącznie w konopiach indyjskich i są odpowiedzialne za pigmentację kolorów, zapach i smak w obrębie flory natury.
Wielu zna tylko popularne fitokannabinoidy, takie jak tetrahydrokannabinol (THC) i kannabidiol (CBD). Jednak konopie indyjskie zawierają ponad 400 jednostek chemicznych, w tym flawonoidy i terpeny.
Flawonoidy są najmniej zbadane, ale mają o wiele większy wpływ, niż mógłbyś uwierzyć! Zarówno terpeny, jak i flawonoidy są bezpośrednio odpowiedzialne za smak i aromat, ale to, co je odróżnia, to żywe kolory wyrażane przez flawonoidy.
Co to są flawonoidy?
Nazwa flawonoidów pochodzi od łacińskiego słowa oznaczającego żółty, flavus, co odnosi się do ich pigmentacji barwnej. W ich skład wchodzą związki polifenolowe. Ogólna struktura chemiczna to szkielet węglowy składający się z 15 rozpuszczalnych w wodzie atomów węgla, z dwoma pierścieniami benzenowymi połączonymi potrójnym łańcuchem węglowym. Naukowcy odkryli ponad 10 000 flawonoidów, które zostały zidentyfikowane i wyizolowane.
Sześć głównych podkategorii flawonoidów
Po zidentyfikowaniu i wyizolowaniu poszczególnych flawonoidów można je podzielić na sześć znaczących podkategorii:
1. Chalkony
Słowo chalkon pochodzi od łacińskiego słowa chalcos. Te flawonoidy są reprezentatywne dla brązowych odcieni w całej naturze. Pomidory i jabłka są najlepszymi przykładami owoców i warzyw z dużą koncentracją chalkonów.
2. Flawony
Flawony są jedną z podstawowych podkategorii flawonoidów i są odpowiedzialne za miękkie odcienie żółtego w przyrodzie. Powszechnie można je znaleźć w selerze, rumianku, pietruszce i mięty.
3. Izoflawonoidy
Izoflawonoidy to bardzo duża podgrupa flawonoidów i jako taka obejmują zróżnicowane spektrum kolorów od białego do ciemnego fioletu. W naturze soja i nasiona roślin strączkowych należą do najlepszych źródeł izoflawonoidów.
4. Flawanony
Flawanony są znane ze swoich pomarańczowych odcieni, a w naturze wysokie stężenia flawanonów można znaleźć w owocach z rodziny cytrusów. Mają kilka potencjalnych korzyści zdrowotnych, takich jak ich właściwości usuwania wolnych rodników.
5. Antoksantyny
Antoksantyny dają kremowo-białe i żółte barwy, często widoczne w płatkach roślin, kalafiora, grzybów czy ziemniaków. Czasami są używane jako dodatki do żywności.
6. Antocyjany
Antocyjany są odpowiedzialne za ciemniejsze odcienie koloru widoczne podczas kwitnienia. Głębokie odcienie fioletu do żywych czerwieni i jaskrawych błękitów. Wysokie stężenia antocyjanów występują w jagodach, śliwkach i bakłażanach. Znane są również ze swoich właściwości przeciwbólowych, przeciwzapalnych i neuroprotekcyjnych.
0 komentarzy