Jak Można Spożywać Marihuanę?

Opublikowane przez Piotr Kajus w dniu

Wszyscy wiedzą że marihuanę można palić i jest to najczęstszy sposób jej przyjmowania. Ale czy na pewno można ją tylko palić? a może da się ją po prostu zjeść. W tym artykule rozwiniemy ten wątek. Opiszemy dokładnie jak można przyjmować, spożywać marihuanę, czyli wysuszone kwiatostany konopi indyjskich.

Wiadomo, że najpopularniejszym sposobem konsumpcji marihuany jest palenie i że w ten sposób odurza się pół świata, choć wcale nie świadczy to dobrze o używających.

Nie ma sensu porównywanie poziomu substancji smolistych czy rakotwórczych zawartych w marihuanie i papierosach – jest oczywiste, że palenie marihuany może być szkodliwe dla dróg oddechowych, jamy ustnej czy skóry. Warto też zauważyć, że palenie medycznej marihuany niekoniecznie musi odpowiadać pacjentowi z uwagi na jego stan zdrowia. Dlatego może on potrzebować alternatyw.

Jeśli więc już ktoś używa marihuany, powinien rozważyć alternatywne sposoby jej przyjmowania. Jest ich co najmniej kilka.

Przyjmowanie Marihuany za Pomocą Vaporizera

Vaporizer to urządzenie służące do wytwarzania oparów z THC bez procesu spalania. Na rynku jest dostępnych wiele urządzeń tego typu.

Sprzęt ten podgrzewa marihuanę w wysokiej temperaturze rzędu kilkuset stopni Celsjusza, powodując wydzielanie się oparów. W ten sposób nie zanieczyszcza się płuc tak jak przy spalaniu i dlatego ten sposób jest mniej szkodliwy dla zdrowia.

THC w Przepisach Kuchennych

Marihuanę można także jeść, i to we wspaniałych potrawach, takich jak budyń, naleśniki, ciasta, a nawet lody. Kto powiedział, że lekarstwo nie może być smaczne?

Ekstrakcja THC

THC rozpuszcza się w tłuszczach, dlatego też ekstrahuje się je w:

  • maśle;
  • mleku (pełnotłustym, najlepiej od rolnika);
  • oleju (moczyć przez co najmniej 72h).

Bazą do największej ilości potraw z marihuaną jest mleko, a konkretnie wywar mleczny zwany potocznie „makumbą”. W mleku można wygotować wszystko: obcięte liście, męskie osobniki (też zawierają THC), haszysz oraz samą marihuanę (ok. 5 g na litr mleka). Wrzuca się składniki do mleka i gotuje ok. pół godziny na małym ogniu, pilnując, by nic nie wykipiało. I kiedy ma się już gotową „makumbę”, można zrobić np. budyń albo lody.

Budyń z THC

Do jego zrobienia potrzeba:

  • 0,5 litra „makumby”;
  • budyń w proszku;
  • cukier (wedle indywidualnego gustu).

Budyń robi się według zaleceń producenta (znajdują się na odwrocie opakowania). Można dodać nieco cukru, jeżeli będzie za gorzki.

Lody z THC

Składniki:

  • lody w proszku;
  • taka ilość „makumby”, jak zalecana przez producenta lodów ilość mleka;
  • polewa, posypka (wedle indywidualnego uznania).

Lody robi się standardowo, wstawiając je do zamrażalnika. Kiedy będą gotowe, nakłada się porcję i dekoruje.

Ekstrakt z masła sporządza się przy użyciu suszu marihuany albo haszyszu. W malutkim garnku albo metalowym kubku roztapia się masło, wrzuca się drobno pokruszoną marihuanę albo rozdrobniony haszysz, w takiej ilości, by zmieściła się w roztopionym maśle. Wygotowuje się ją w tym maśle przez ok. 15 minut, po czym albo należy odcedzić i wyrzucić pozostały susz, albo zostawia się go w maśle i dodaje do potraw. Tak przygotowane masło można dolać do np. przygotowanego ciasta albo usmażyć na nim naleśniki według ulubionych przepisów.

Olej, w którym trzymało się marihuanę przez kilka dni, można wykorzystać do smażenia, sałatek bądź innych potraw.

Inną metodą jest robienie tzw. mąki z konopi. Na szklankę mąki dodaje się ok. 1/3 szklanki drobno zmielonej marihuany. W taki sposób powstanie zielona mąka, którą można dodawać do wszystkich potraw wymagających użycia mąki.

Uwaga!
Podczas palenia marihuany jest ona bardzo szybko wchłaniana przez organizm, wskutek czego prawie natychmiastowo odczuwa się jej działanie. W przypadku ekstraktów w potrawach działanie może się nasilać nawet do czterech godzin po zjedzeniu. Praktycznie nie da się przedawkować czystej marihuany, natomiast odczuwanie zbyt dużego haju wcale nie jest przyjemne.

Dlatego warto zastosować się do kilku poniższych wskazówek:

  • nie jeść nic przez dwie godziny przed zażyciem marihuany w potrawach;
  • stosować na początku małe dawki, stopniowo je zwiększając i dostosowując do swoich preferencji;
  • nigdy nie dojadać w ciągu czterech godzin od spożycia poprzedniej dawki.

Jeżeli jednak użytkownik przesadzi z ilością, może spożyć sporą dawkę witaminy C lub wypić dużo soku pomarańczowego. Specjaliści polecają picie dużych ilości wody z cukrem. Prawdopodobnie najlepiej będzie pójść wtedy na spacer albo, jeśli czuje się taką potrzebę, położyć się spać. Można również zadzwonić do lekarza, by doradził nam, co można zrobić.


0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.


marihuana thc i konopie cbd w blogu highstore
Copyright © HighStore.PL