Suszenie i Konserwowanie Pąków Marihuany

Opublikowane przez Zafia Olczyk w dniu

Suszenie i konserwowanie pąków marihuany: Sztuka wzmacniania efektu i smaku pąków.

„Konopie to moja pasja, mój chleb, mój dom. Czuję, że moim obowiązkiem jest dbanie o to, aby ta niesamowita roślina była chroniona i cieszyła się nią. Jestem palaczem, hodowcą, i łowcą odmian. Do końca życia.” – Franco

Każdy ogrodnik marihuany rozpoczyna nową uprawę, mając nadzieję na wyhodowanie zdrowych roślin wytwarzających tłuste, smaczne pąki. Każda uprawa wymaga miesięcy ciężkiej pracy, od wyboru odmian po wzrost wegetatywny, kwitnienie, dojrzewanie i zbiory.

Po całym wysiłku, zaangażowaniu i oczekiwaniu nadchodzi ostatni etap. Jest już za późno na naprawienie błędów popełnionych podczas kwitnienia, ale nigdy nie jest za późno na poprawę smaku i haju pąków poprzez wdrożenie kontrolowanego procesu suszenia i utwardzania.

Susz marihuanę w pomieszczeniu o kontrolowanym klimacie, aby osiągnąć sukces

Suszenie jest równie ważne jak uprawa, a nieprawidłowy proces suszenia może zniszczyć nawet najlepsze pąki. Suszenie marihuany polega na zmniejszeniu zawartości wody w pąkach do 10-15%, w zależności od pożądanej chrupkości produktu końcowego. Większość hodowców komercyjnych nie konserwuje swoich upraw; po prostu suszą pąki i je sprzedają.

Konserwacja to długi, ale niezbędny krok w kierunku najwyższej możliwej jakości dymu. Dla prawdziwego konesera konserwacja jest esencją wszystkiego i kulminacyjnym momentem prowadzącym do doskonałego rezultatu.

Istnieje wiele sposobów utwardzania i suszenia, ale metodą, która najbardziej nam się podoba, jest użycie klimatyzowanego pomieszczenia. Pomieszczenie powinno być oświetlone specjalnymi zielonymi świetlówkami lub diodami LED, ponieważ zielone widmo nie wpływa na materiał roślinny. Temperatura i wilgotność muszą być stale kontrolowane i regulowane, a wymiana powietrza musi być skalibrowana dokładnie na żądaną objętość.

Jaka jest idealna sytuacja suszenia marihuany?

W idealnej sytuacji większość wilgoci powinna odparować z pąka w ciągu pierwszych trzech dni, a następnie należy spowolnić proces suszenia.

Aby osiągnąć taką szybkość parowania w ciągu pierwszych trzech dni, temperatura 20° C i wilgotność względna 55% zapewnią, że pąki osiągną około 30-40% zawartości wody. Od tego momentu temperaturę należy obniżyć o kilka stopni do 18° C, aby spowolnić proces suszenia. Umożliwia to rozkład chlorofilu i wykorzystanie skrobi. Jeśli pąki wyschną zbyt szybko, pozostanie więcej chlorofilu, a dym będzie gorzki i będzie miał zielony posmak.

Wilgotność powietrza jest również krytyczna: jeśli spadnie poniżej 50%, pąki wyschną zbyt szybko. Timer i system nagrzewnicy/klimatyzatora z kontrolą wilgotności będą regulować powietrze. W sumie proces suszenia trwa około 10 do 14 dni, aby uzyskać doskonały smak.

Smak nie jest jedyną zmienną, na którą wpływa proces suszenia; haj również ma na to wpływ.

Im dłużej pąki będą suszone, tym więcej THC ulegnie rozkładowi do CBN i innych kannabinoidów. Dlatego nawet w przypadku tej samej odmiany efekt będzie nieznacznie zmieniony z wyższego na bardziej ukamienowany, z podnoszącego na duchu na bardziej fizyczny.

Różnica pomiędzy suszeniem przez 10 dni a 14 dni nie jest zbyt widoczna dla nowicjusza, ale dla konesera tworzy ogromną różnicę. Po wyschnięciu ogrodnicy pakują plony. Producenci komercyjni zwykle suszą pąki do zawartości wody 15%. skutkuje to cięższym produktem. (Więcej wody oznacza więcej pieniędzy.)

Koneserzy lubią używać pąków o zawartości wody 8%, ponieważ poprawiają smak i zioło lepiej się pali. Jeśli pąki mają być palone z tytoniem, preferowana jest wyższa zawartość wody, do 10-12% dla dobrego spalania. Gdy marihuana jest przeznaczona do waporyzacji, najlepiej pozostawić jeszcze większą zawartość wody, od 12 do 15%. Zapobiega to łatwemu spalaniu mniejszych cząstek w temperaturze parowania.

Idealny proces utwardzania i dlaczego poświęcasz czas na utwardzanie

Po zakończeniu suszenia koneser nadal będzie poświęcał miesiąc lub dwa na utwardzanie marihuany.

„Konserwacja marihuany odpowiada starzeniu dobrego wina. Jeśli jakość marihuany jest przeciętna, nie warto poświęcać czasu i wysiłku na jej konserwację. Z drugiej strony, jeśli pąki są wysokiej jakości, warto poczekać trochę dłużej, aby uzyskać z nich to, co najlepsze.” – Franco

Można konserwować marihuanę, pakując je do drewnianego lub kartonowego pudełka i lekko dociskając, tak aby część włosków się połamała. Ich olejki i terpeny rozprzestrzeniają się na powierzchni pąków.

Po zapakowaniu pozostaw pąki w środowisku o temperaturze 64° F (18° C), wilgotności względnej 50% i całkowitej ciemności na okres od 1 do 2 miesięcy. Regularne sprawdzanie zapewnia prawidłowe warunki. Upewnij się, że wilgotność utrzymuje się na poziomie 45-50%, aby zapobiec tworzeniu się grzybów i pleśni. Jeśli pąki pachną pleśnią lub amoniakiem, pojemniki należy natychmiast otworzyć i pozostawić pąki do wyschnięcia w cieplejszym otoczeniu na kilka godzin przed kontynuowaniem procesu utwardzania. Jest to wynik konserwacji nieschniętych roślin.

Utwardzanie jest sztuką i należy je najpierw wypróbować w małych partiach.

Zwiększa intensywność smaku i powoli, ale stale obniża poziom THC na korzyść CBN, który jest znacznie słabszy niż THC. Haj po suszeniu jest zawsze głębszy i bardziej introspektywny, często staje się narzędziem do medytacji i wewnętrznej wizji. Smak staje się znacznie bardziej złożony i wyrafinowany, zyskując głębię i różnorodność bukietu. Utwardzone pąki, które rozpoczęły się jako lekko wilgotne, wyglądają na lekko brązowawe i mają typowy głęboki zapach, który prawdziwi palacze uwielbiają z głębi duszy. Utwardzone pąki zachowują więcej THC, chlorofilu i świeższy bukiet.

Podobnie jak bardzo dobrze dojrzałe wino, jest coś wyjątkowego w dobrze dojrzewających zbiorach, czego każdy początkujący koneser powinien spróbować przynajmniej raz.


0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.


marihuana thc i konopie cbd w blogu highstore
Copyright © HighStore.PL